Bureauwerk slecht voor je gezondheid? Lichamelijke klachten op kantoor en wat ertegen te doen.

Positieve effecten van kantoordieren

Huisdieren op kantoor blijken een pak positieve effecten te genereren. In het dagelijkse leven is gebleken dat ze het gevoel van eigenwaarde verhogen, angst- en negatieve gedachten verlagen en beter doen relativeren. Maar op kantoor komen daar nog enkele belangrijke eigenschappen bij. Zo blijkt een kantoordier het stressniveau te verlagen, voor extra motivatie te zorgen en de communicatie en betrokkenheid te verhogen. En laat dát nou precies zijn wat je nodig hebt om een kantoor goed te laten functioneren.

Voordelen van huisdieren op het werk

Natuurlijk zijn er redenen te verzinnen om géén kantoordier te nemen. Het zou alleen maar afleiden, wordt gezegd. Máár, het is bewezen dat het nemen van micropauzes juist goed is voor de productiviteit. Dus af en toe de hond, kat of het konijn aaien of eten geven is eerder positief. En aangezien je tussen het zitten aan je bureau regelmatig uit je stoel moet komen voor wat beweging, is de hond even uitlaten ook een pluspunt. Bovendien blijkt contact met een dier je rustiger en vrolijker te maken, waardoor je daarna fris en scherp weer aan de slag kunt. Een kantoordier kan ook uitgroeien tot een mascotte. Een knuffelbaar kantoordier zorgt voor een luchtige sfeer, voor verbondenheid en kan zelfs bijdragen een het sympathieke imago van een bedrijf.

Hoe doe je dat, een dier op kantoor?

Misschien is er iemand op kantoor die al een geschikt huisdier heeft en dat iedere dag wil meebrengen. Top! Als dat niet het geval is, moet je een “nieuw” kantoordier aanschaffen. Ga dan zeker niet voor een nieuw dier want het proces van domesticatie vergt teveel tijd en inspanning. Zoek een dier dat al opgeleid is, maar helaas niet meer bij zijn huidige baas kan blijven en dus een nieuw baasje zoekt.

Welk kantoordier?

Vervolgens moet je je afvragen wélk dier je op kantoor wil houden. Een keizerpython of een poema zijn uiteraard geen optie, maar wat dan wel? Dat hangt af van enkele factoren. Zijn er collega’s die allergisch zijn? Bijvoorbeeld aan kattenhaar. Hoe groot is je kantoor en is er aansluitend een groot terras of tuin waar bepaalde dieren vrij kunnen rondhuppelen? Want met een hond heb je beide nodig. Een hond heeft ruimte nodig. En moét er één baasje zijn, want een hond is een roedeldier die een leider nodig heeft. Ander veel gekozen opties zijn een kat of een konijn. Een kat is een gemakkelijk dier. Het vergt weinig onderhoud, is nogal op zichzelf en kan desnoods een dag zonder problemen buiten leven. Katten hechten waarde aan rust en zijn echte territorium dieren. Ze veranderen dus niet graag van hun omgeving.

Gezellig met z’n tweetjes

Het handigste zou zijn als je zelf in of naast het kantoor woont. Als dat niet het geval is, adviseren we je twee katten te nemen. Dan zijn ze in het weekend in ieder geval met zijn twee. Heb je een grote tuin bij je praktijk, kantoor of atelier? Dan is een knaagdier, zoals een konijn, perfect. Een konijn heeft de ruimte nodig om lekker te rennen en dat is een feest om naar te kijken. Plaats een konijn ook altijd met zijn tweeën. Konijnen zijn van nature groepsdieren en hebben dus een maatje nodig.

Mee naar huis

Daarnaast moeten honden uitgelaten worden. Het zou dus ideaal zijn als er in de nabije omgeving een park of bos is. En het is van belang dat een hond één baas heeft. Een hond is namelijk een roedeldier en heeft een ‘leider’ nodig. Een hond kan bovendien niet alleen zijn, dus het beest moet ’s avonds en in het weekend met zijn/haar baas mee naar huis. En ook katten laat je best geen twee dagen alleen in een kantoor.

Máár …

Naast de vele voordelen zijn er ook kosten en zorgen verbonden aan het houden van een huisdier op de werkvloer. Voeding, accessoires zoals speeltjes, kattenbak, mand, bench of kooi en eventuele medische kosten moet je incalculeren. En uiteraard moet zo’n dier verzorgd worden na werktijd. Je kan daarvoor een beurtrol inschakelen. Of iemand neemt die taak permanent op zich. Het voordeel? Als jij degene bent die dat gaat doen, ben je verzekerd van een speciale band met je kantoordier.

Geschikte kantoordieren

Waar moet je op letten bij je keuze?

  • Kies een dier dat graag tussen de mensen is en geen last heeft van prikkels op de werkplek.
  • Kijk ook uit met de irritatiedrempel van je collega’s en bezoekers. Niet iedereen vindt het fijn om gelikt of besnuffeld te worden of dat er een kat op hun schoot springt. Kies een dier dat zodanig opgeleid is dat het dat niét doet. Of zorg voor een bench of hou bijvoorbeeld een hond kort aangelijnd.
  • Sommige dieren gaan gepaard met “luchtjes”. Dat zou een probleem kunnen zijn voor sommige collega’s. Dat moet je dus op voorhand goed bevragen. Een goudvis dient zich dan aan als ideaal.

Duidelijke afspraken

Om het hebben van huisdieren op het werk praktisch haalbaar te maken, moeten er wel duidelijke afspraken worden gemaakt. Stel je op voorhand de volgende pertinente vragen:

  • Wie zorgt voor eten, drinken en verschonen/uitlaten?
  • Wie ruimt ‘ongelukjes’ op?
  • Als er geen huisdieren worden meegenomen, maar er één kantoordier wordt aangeschaft, wie zorgt daar dan voor buiten kantoortijden?
  • Als het hondje van Marijke mag rondlopen over de werkvloer, geldt dat dan ook voor de ratjes van Dirk? Hoe bepaal je welke dieren wel en niet mogen zonder dat dit wrijving veroorzaakt?
  • Als iedereen zijn of haar huisdier mag meenemen, kunnen al die dieren dan tegelijk op kantoor zijn?

Conclusie: kantoordieren of niet?

Het houden van een kantoordier heeft tal van voordelen. Het zou zo maar eens kunnen dat de efficiëntie en sfeer op kantoor er met een ruk op vooruit gaan. Maar enkel als je die keuze heel weloverwogen maakt. Het is niet vanzelfsprekend om een dier te houden op kantoor en het vergt een engagement van iederéén. Bovendien zorgt het toch wel voor wat extra werk en ook daarover moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden. Last but not least moet je inschatten of je bezoekers wel opgezet zijn met zo’n kantoordier. Als je veel klanten over de vloer krijgt zou dat wel eens een onoverkomelijk probleem kunnen zijn. Het is dus kwestie van goed in te schatten en af te wegen.

21 mei 2020

Bureauwerk slecht voor je gezondheid? Lichamelijke klachten op kantoor en wat ertegen te doen.
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x