Een landschapskantoor: een goed of slecht idee?

Wat is een landschapskantoor?

In de jaren zeventig waaide vanuit Duitsland de idee over van de kantoortuin of kantoorlandschap, met moderne kleurige kantoormeubelen en veel planten. De arbeidsomstandigheden zouden verbeteren en de communicatie en de flexibiliteit zouden verhogen. Later ging men zelfs een stap verder met open kantoorruimtes met clean desks en kantoorboxen waarbij degenen die aanwezig waren, ad random een kantoorruimte innamen.

Landschapskantoren: toch niet zo’n goed idee?

In de nieuwe eeuw kwam er echter steeds meer kritiek op deze vorm van kantoorinrichting en tegenwoordig evolueert men weer naar meer individuele plaatsen. Al zweren sommigen nog bij een mix van de twee. Tussen 2000 en 2017 werden er tal van onderzoeken uitgevoerd naar landschapskantoren en die wezen allemaal uit dat landschapskantoren nefast zijn voor de productiviteit en het welbevinden van werknemers. Werknemers verliezen gemiddeld 1,5 uur per dag aan productiviteit door de afleiding van de omgeving. Bovendien is een langdurige focus essentieel voor kenniswerkers. Een landschapskantoor is daarbij niet echt een geschikte omgeving. In open ruimtes zou het welzijn met 32% en de productiviteit met 15% dalen. Een rondvraag bij 10.000 werknemers toonde aan dat 95% nood had aan een privéruimte om productief te zijn. Daarvan beweerde slechts 41% dat dit in hun kantooromgeving mogelijk is. Veel te weinig dus.

Landschapskantoren hebben ook voordelen

Landschapskantoren hebben wel degelijk een voordeel, vooral op vlak van teambuilding. Je hebt sneller een vraag gesteld of een probleem voorgelegd aan de man of vrouw die naast je zit dan aan iemand die twee deuren verder werkt. De dynamiek en transparante uitstraling van een bedrijf, en de werking van teams in het bijzonder gingen er in de landschapskantoren op vooruit.

Bovendien kon de werkgever flink besparen op zijn kantoorinrichting omdat niet altijd iedereen aanwezig is en er dus minder kantoormeubelen hoeven gekocht te worden. Ook op vlak van verlichting en elektriciteit is er een voordeel.

Communicatie en concentratie samen werkt niet in landschapskantoren

Máár … zoals altijd is er een maar. Experten ontdekten steeds meer nadelen, genoegzaam de twee c’s genoemd. Communicatie en concentratie werken in een landschapskantoor als communicerende vaten. Daar waar in een open ruimte de communicatie verbetert, gaat de concentratie erop achteruit. In open kantoren worden werknemers namelijk constant afgeleid. Men heeft geprobeerd om met koptelefoons het probleem te verhelpen, maar dat bleek niet echt een oplossing. Collega’s die je om de haverklap komen storen, irriterend luide telefoongesprekken, en het voortdurende gewemel voor je ogen leiden wel degelijk af.

Uit een studie blijkt dat werknemers steeds de neiging hebben om gezellig bij elkaar te zitten en dan vergeten ze dat het kantoor eigenlijk een stille ruimte hoort te zijn waarin mensen geconcentreerd moeten kunnen werken. Daarop komen er klachten van andere werknemers en wordt de werksfeer verziekt. Daarnaast zijn er de verwarming en de airco die voor de ene niet warm genoeg en voor de andere niet fris genoeg kunnen staan. Het gevolg van al die kleine irritaties is dat in open kantoren de jobtevredenheid achteruit gaat en het ziekteverzuim stijgt.

Samenwerken kan ook anders

Toch blijft samenwerken ook vandaag even belangrijk als individueel werken. Het ideaal is dat er ruimtes zijn waarin een aantal personen werken die eenzelfde werkveld hebben en die regelmatig met elkaar moeten overleggen. Maar daarnaast moet er ook gezorgd worden voor voldoende afgesloten ruimtes. Om te vergaderen, maar ook om geconcentreerd te werken en evengoed om intensief te bellen.

En dan komen we bij de activiteit-gerelateerde werkplekken met centraal een beperkte open ruimte, aangevuld met verschillende ruimtes voor verschillende taken. Overleggen, telefoneren, geconcentreerd werken, printen of koffie drinken gebeuren in een aparte ruimte. Storend geluid verdwijnt zoveel mogelijk uit de open ruimte en de medewerker krijgt meer privacy.

Een andere oplossing is om de werknemers toe te laten meer thuis te werken waar ze in alle rust geconcentreerd bezig kunnen zijn. Ze komen dan enkel naar kantoor voor de groepstaken en de minder intensieve taken.

Tips om beter te werken in open kantoren

Als een bedrijf – omwille van bijvoorbeeld budgettaire redenen – dan toch kiest voor een open kantoor, houdt men best rekening met de volgende tips:

Denk groen

Levende planten op de werkplek kunnen de productiviteit met meer dan tien procent doen stijgen en de stress in dezelfde mate laten dalen. Dat kan niet enkel met groen ín je kantoor. Ook ramen met uitzicht op een park, tuintjes, velden … brengen de rust van groen naar binnen.

Creëer ruimte en zorg voor lichte, frisse kleuren

Blijkbaar voelen landschapskantoren vaak te klein aan. Men voelt zich benauwd, daar waar ruimte hebben een basisbehoefte is. Ook kleuren zijn belangrijk in het bepalen van je gemoed en van je werkijver. Lichte, frisse kleuren zijn een must. Blauw, wit en gebroken wit laten ruimtes groter lijken en zijn dus prima kleuren om te gebruiken.

Houd de kantoorruimte persoonlijk

Flex-kantoren zijn een tijdje in geweest. De redenering was alle werknemers toch nooit tegelijkertijd in het kantoor aanwezig waren en men dus met lege kantoorplekken kon werken waaraan iedereen zich naar willekeur en naar de mogelijkheid kon neerzetten om te werken. Maar ook dat is nefast voor de productiviteit en het welbevinden. Een mens wil impact hebben op zijn omgeving. Ook op kantoor. Je eigen plek hebben is belangrijk om je goed in je vel te voelen en pas dan kan je echt productief zijn. Onpersoonlijke werkplekken in saaie kleuren zorgen voor frustratie, stress en een lagere betrokkenheid bij medewerkers. Je kan in een landschapskantoor best toelaten dat men persoonlijke dingen meebrengt om de plek op te fleuren. Op die manier worden mensen meer betrokken bij hun werk.

Conclusie: richt je landschapskantoor opnieuw in

Een landschapskantoor heeft voordelen, maar ook veel nadelen. Je kan de beide wel verzoenen via verplaatsbare wanden. Synpro Office beschikt over elegante, functionele en flexibele wanden om je kantoor te herinrichten.  De verplaatsbare wandensystemen bestaan er in 25, 60 en 80 mm dikte, met een uniforme look. Zo kunnen kantoorruimten van elke grootte individueel worden vormgegeven om overal efficiënt en aangenaam werken mogelijk te maken.  Het vloer-plafond wandensysteem zorgt voor een transparante indeling, heldere vormgeving en een strak design.  De ‘think tank’ is de oplossing voor geconcentreerd denken, midden in de kantooromgeving en met afmetingen naar keuze.


Vitale medewerkers vragen om een fijne werkplek

Synpro Office staat al sinds jaren bekend als leverancier van ergonomisch kantoormeubilair en kantooroplossingen. Maar wij zijn meer dan dat. Wij profileren ons als een kenniscentrum waar iedereen terecht kan met vragen over hoe je een ideale kantooromgeving kan creëren en hoe je dat kantoor kan omvormen tot een plek jouw medewerkers zich goed voelen.

Geslaagd nieuw kantoor Evodis dankzij samenwerking architect

Bij een nieuw kantoor horen natuurlijk nieuwe meubels. Zo kwam Evodis, leverancier van producten in de domeinen van elektriciteit en telecom, aankloppen bij Synpro Office om hen te helpen met de inrichting. Synpro Office zag het potentieel van de ruimtes en schakelde op hun beurt een architect in.

10 maart 2021

Een opgeruimd bureau: een must of niet?

Een opgeruimd bureau of ‘clean desk’. Het woord is een tijdje bijzonder ‘in’ geweest. Sommige...

26 januari 2021

De kantoortrends voor 2021

Het jaar 2021 dient zich aan als een spannend jaar. Dé hamvraag is: “Wat met Covid19? Krijgen we onze vrijheid...

24 november 2020

Thuiskantoor inrichten: heb ook thuis aandacht voor je rug

Thuiskantoor inrichten: heb ook thuis aandacht voor je rug

Hoe zo gezond en ergonomisch mogelijk thuiswerken tijdens de coronacrisis?

Nog langer thuiswerken: ergonomische bureaustoel wordt onontbeerlijk

Dankzij de Axia Focus ergonomische stoel voel ik me veel beter

Wat kan je zelf doen om je werkplek stressvrij in te richten?

Hoe richt je een ergonomische bureau in?

Het nieuwe bureauwerken: zitten, staan én bewegen

21 mei 2020

Moe of pijn door bureauwerk: hoe vermijd je kantoorkwaaltjes?

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x