Het nieuwe bureauwerken: zitten, staan én bewegen

Zitten is het nieuwe roken’ is een kreet die gelanceerd werd door de Amerikaanse arts James Levine. Hij ging zelfs verder in zijn beweringen. Volgens hem toonden zijn onderzoeken aan dat zitten meer mensen doodt dan HIV en gevaarlijker is dan parachutespringen.

Een groot deel van de bedienden zitten dikwijls uren stil aan hun bureau, zonder ook maar één keer hun benen te strekken. Talrijke studies hebben reeds de vele negatieve effecten van langdurig neerzitten aangetoond, terwijl rechtstaand werken aan de andere kant heel wat voordelen met zich meebrengt.

Zitten aan bureau verhoogt kans op diabetes en obesitas

Daar zijn uiteraard kanttekeningen bij te maken, maar dat acht uur aan een bureau zitten slecht is voor de gezondheid is inmiddels ook door een heel pak andere onderzoeke(n)(rs) aangetoond.

In de VS werden 100.000 mannen en vrouwen gedurende 14 jaar gevolgd. Onder de deelnemers die meer dan zes uur per dag neerzaten, bleken er na 14 jaar veel meer overleden dan onder de respondenten die minder dan drie uur per dag aan hun bureau zaten. Een ander onderzoek in de Verenigde Staten wees uit dat het sterftecijfer van mannen die meer dan zes uur per dag neerzaten 20 procent hoger lag dan dat van mannen die slechts drie uur of minder neerzaten. De onderzoekers concludeerden daaruit dat overmatig zitten letterlijk iemands leven verkort met enkele jaren.

Bovendien zou het stilzitten achter een bureau de werking van het lichaam zo afremmen dat er amper calorieën worden verbrand waardoor de kans op diabetes en overgewicht direct stijgt. 

Staand werken beter dan zittend werken

En dan hebben wij Belgen een probleem. Althans, die Belgen die een kantoorjob hebben want die zitten volgens onderzoeken gemiddeld zeven uur per dag aan een bureau. En dat is twee uur meer dan het Europese gemiddelde dat op zich ook al te hoog ligt.

Al sinds jaren doen artsen en kinesisten een oproep om na elk uur zittend werk tien minuten recht te staan en rond te lopen. Maar je kan al slecht ieder uur naar het koffieapparaat wandelen of buiten een sigaret gaan roken. Want dat is onpraktisch en ook ongezond. Wat dan wel? Staand werken aan een bureau bleek dé oplossing. Het verhoogt de focus, waardoor je minder snel slaperig wordt, het is veel beter voor de rug en je verbrandt meer calorieën.

Sta-zit bureau: 20-8-2 richtlijn

Maar zoals altijd ligt de waarheid ergens in het midden. Langdurig staand werken zou volgens recente onderzoeken net zo nefast zijn als langdurig zitten. Volgens Alan Hedge, professor bij de Department of Design and Environment Analysis van Cornell University, meent het risico op cardiovasculaire aandoeningen toe onder de staanders, waarbij deze groep zelfs een verdubbeld risico heeft op het krijgen van hartziektes. Hij adviseert dan ook om te variëren en introduceerde de 20-8-2 richtlijn om zitten, staan en bewegen af te wisselen. Om gezond bureauwerk te doen zou je per half uur 20 minuten in een correcte houding moeten zitten, 8 minuten in een correcte houding moeten staan en 2 minuten licht moeten bewegen zoals wandelen, rekken en strekken.

Ergonomisch aangepaste sta- en zitmeubelen prioritair

Het is misschien moeilijk om dit consequent vol te houden, maar dé stelregel is: varieer en beweeg op tijd en stond, hoe weinig en licht ook. Verander frequent van werkhouding en zorg voor voldoende beweegmomenten. Dit doen- en blijven doen is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. We hebben al in de basisschool geleerd om stil te zitten en vanuit dat automatisme passen we dit ook toe wanneer we staand werken. Maar bepaalde activiteiten kunnen de hersenen beter aansturen als het lichaam zit. Vooral bij fijne motorische vaardigheden. Daarom is het van belang om meer bewust te kiezen voor beweegmomenten.

Een en ander betekent echter ook dat je best werkt aan een bureau en in een bureaustoel die aangepast zijn aan dat zit-sta werken. Want ook het zitten én staan aan een bureau zijn onderhevig aan ergonomische wetten om gezond te zijn.

Conclusie: zit-sta burelen, het nieuwe werken

Zittend werken moet doorbroken worden want het is slecht voor de gezondheid. De oplossing ligt in het variëren tussen zitten, staan en bewegen. Verander frequent van werkhouding en je zal langer gezonder, gelukkiger en productiever blijven. En zorg ervoor dat je aangepast meubilair hebt, met name een bureau en een bureaustoel die én ergonomisch zijn én verstelbaar zijn in de hoogte. Wij bij Synpro Office kunnen je daarbij helpen. Neem contact met ons op voor persoonlijk, ergonomisch advies op maat.


Vitale medewerkers vragen om een fijne werkplek

Synpro Office staat al sinds jaren bekend als leverancier van ergonomisch kantoormeubilair en kantooroplossingen. Maar wij zijn meer dan dat. Wij profileren ons als een kenniscentrum waar iedereen terecht kan met vragen over hoe je een ideale kantooromgeving kan creëren en hoe je dat kantoor kan omvormen tot een plek jouw medewerkers zich goed voelen.

Geslaagd nieuw kantoor Evodis dankzij samenwerking architect

Bij een nieuw kantoor horen natuurlijk nieuwe meubels. Zo kwam Evodis, leverancier van producten in de domeinen van elektriciteit en telecom, aankloppen bij Synpro Office om hen te helpen met de inrichting. Synpro Office zag het potentieel van de ruimtes en schakelde op hun beurt een architect in.

10 maart 2021

Een opgeruimd bureau: een must of niet?

Een opgeruimd bureau of ‘clean desk’. Het woord is een tijdje bijzonder ‘in’ geweest. Sommige...

26 januari 2021

De kantoortrends voor 2021

Het jaar 2021 dient zich aan als een spannend jaar. Dé hamvraag is: “Wat met Covid19? Krijgen we onze vrijheid...

24 november 2020

Thuiskantoor inrichten: heb ook thuis aandacht voor je rug

Thuiskantoor inrichten: heb ook thuis aandacht voor je rug

Hoe zo gezond en ergonomisch mogelijk thuiswerken tijdens de coronacrisis?

Nog langer thuiswerken: ergonomische bureaustoel wordt onontbeerlijk

Dankzij de Axia Focus ergonomische stoel voel ik me veel beter

Wat kan je zelf doen om je werkplek stressvrij in te richten?

Hoe richt je een ergonomische bureau in?

Een landschapskantoor: een goed of slecht idee?

21 mei 2020

Moe of pijn door bureauwerk: hoe vermijd je kantoorkwaaltjes?

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x