Hoe richt je een ergonomische bureau in?

De moderne mens brengt ontzettend veel tijd door achter zijn computerscherm. Zij het voor het werk of voor de ontspanning, je kan een computer – en in het verlengde alle beeldschermen – niet meer wegdenken uit ons dagelijks bestaan. De vraag is dan of een mens gemaakt is om constant achter een bureau te zitten staren naar een scherm. Het antwoord daarop is volmondig: “Nee”. We moeten rekening houden met het feit dat we door zo lang te zitten en te turen naar een scherm, een aanslag plegen op ons lichaam. Maar dat hoeft niet erg te zijn, als je ervoor zorgt dat je computerplek op een degelijke, ergonomisch verantwoorde manier is ingericht. Op een harde stoel aan de keukentafel werken is dus géén goed idee. Hoe het dan wél kan, leggen we hieronder uit.

DE STOEL

Hét belangrijkste instrument bij bureauwerk en met uitbreiding computerwerk is je bureaustoel. We kunnen er niet voldoende op drukken dat een goede stoel dé basis is voor gezond werken. Er zijn hiervoor een aantal basisregels die je best in acht houdt:

 • Instellen: Het begint met het instellen van je stoel. Belangrijk is dat je rechtop zit en dat dan je voeten plat op de grond staan. Je bekken moet dan net iets hoger zitten dan de knieën zodat de hoek tussen je bovenbenen en je bekken groter is dan 90°.
 • Zitdiepte: Ook belangrijk is de zitdiepte. Als je met je rug tegen de rugleuning zit, zou er nog een vuist ruimte moeten overblijven tussen de rand van de stoel en de kniekuil. Op die manier vermijd je dat de bloedvaten of zenuwen afgekneld worden. Die lopen op die plek immers heel oppervlakkig zodat langdurige druk aanleiding kan geven tot bijvoorbeeld tintelingen of een slapend been. Daarom is de zitting ook afgerond aan de voorkant.
 • Lage rugsteun: De steun in de lage rug heeft best een bolle vorm. Deze past dan goed in de natuurlijke holle kromming van de lage rug. Deze kan je voelen door de handen boven de broeksriem te plaatsen. Op deze plek zou je ook de steun van de rugleuning moeten ervaren. Volgens Europese wetgeving moeten de hoogte en helling van de rugleuning instelbaar zijn. Stoelen die dat niet voorzien mogen eigenlijk niet gebruikt worden als bureaustoel.
 • Bewegingsmechanisme: dynamische bureaustoelen zijn aan te raden. Je moet er dan wel op letten dat de weerstand van bewegen wordt afgesteld op basis van je lichaamsgewicht. Wie zwaar is, heeft meer weerstand nodig dan wie licht is. En de veer met strak genoeg zijn zodat je niet de indruk hebt dat je naar achteren valt als je ook maar de minste druk uitoefent.
 • Armsteunen: De armsteunen zorgen ervoor dat je boven- en onderarmen in een hoek van 90° staan. Ze moeten ook op gelijke hoogte van de tafel staan. Als dat niet het geval is moet je de tafel aanpassen.

DE TAFEL

Bij een verstelbare stoel hoort ook een verstelbare tafel. Na de goede zithouding kan je dan de tafel op ellebooghoogte instellen. Zo wordt het gewicht van de armen ondersteund of gedragen. Let wel! De taken bepalen welke de juiste werkhoogte van een bureau is. Zo is er een verschil tussen schrijven – dat gebeurt best aan een tafel iets boven de ellebogen zodat de armen goed ondersteund zijn – en typen waar de opstelling iets lager dan de ellebooghoogte aanbevolen is. Bij een niet-verstelbare bureautafel kunnen kleinere mensen de bureaustoel hoger zetten tot de tafel ter hoogte van de ellenbogen komt. Vermits de voeten niet meer ondersteund worden, is een voetensteun nodig. Grotere mensen moeten blokjes onder de tafel plaatsen om zo de hoogte aan te passen.

DE COMPUTER

Voilà, we zitten goed, onze armen bevinden zich op de juiste hoogte en rusten op het tafelblad. Nu is

het nog kwestie hoe we het computerscherm moeten plaatsen om optimaal te kunnen werken en ons lichaam te ontzien.

 • Beeldscherm: Het beeldscherm moet zo geplaatst worden dat je recht voor je uit op de bovenrand van het scherm kijkt. Als dat niet het geval is kan je er een blok papier of een houten kistje onder zetten. Voor laptops bestaan er laptophouders die in hoogte regelbaar zijn en een goede hoogte verzekeren. Je moet dan wel een apart toetsenbord en muis hebben.
 • Beeldscherm 2: Het is ook belangrijk dat het beeldscherm zich op een bepaalde afstand van je ogen bevindt. Je kan dat best meten door vanuit je stoel je arm naar voor uit te strekken. Je vingers moeten dan net het scherm kunnen aanraken.
 • Toetsenbord: Het is tijdens het typen belangrijk dat je armen voldoende rust krijgen. Ze moeten dus voor een stuk op de tafel kunnen rusten. Daarvoor heb je een vrij ruimte van plusminus 15 centimeter nodig.

POSITIE

Een goede lichtinval is belangrijk. Daarom plaats je het scherm best loodrecht op het venster zodat het licht zijwaarts invalt. Het heldere buitenlicht kan een nadelige invloed uitoefenen. Daarom raadt men aan om het scherm op minimum twee meter van het raam te plaatsen. Als dat niet kan, voorzie dan zonnewering.  Met het aangezicht naar het venster zal het verschil in helderheid tussen binnen en buiten namelijk te groot zijn.


CONCLUSIE: ergonomisch werken achter je bureau

 • Stoel:
  • Zithoogte: bekken hoger dan knieën
  • Zitdiepte: vuist ruimte in kniekuil
  • Steun lage rug: boven broeksriem
  • Beweging rug: los zetten
 • Tafel en armsteunen: op ellebooghoogte
 • Computer:
  • Beeldscherm: bovenrand op ooghoogte
  • Scherm: op armlengte afstand
  • Toetsenbord: 15cm van tafelrand
 • Positie: Haaks op venster en 2m afstand

Twijfel je, dan kan je altijd bij Synpro Technics Kantoorinrichting een doorlichting van je kantoor/computerwerkplek aanvragen. Bij Synpro Technics vind je ook alle soorten ergonomische stoelen en in de hoogte verstelbare bureautafels.

Vitale medewerkers vragen om een fijne werkplek

Synpro Office staat al sinds jaren bekend als leverancier van ergonomisch kantoormeubilair en kantooroplossingen. Maar wij zijn meer dan dat. Wij profileren ons als een kenniscentrum waar iedereen terecht kan met vragen over hoe je een ideale kantooromgeving kan creëren en hoe je dat kantoor kan omvormen tot een plek jouw medewerkers zich goed voelen.

Geslaagd nieuw kantoor Evodis dankzij samenwerking architect

Bij een nieuw kantoor horen natuurlijk nieuwe meubels. Zo kwam Evodis, leverancier van producten in de domeinen van elektriciteit en telecom, aankloppen bij Synpro Office om hen te helpen met de inrichting. Synpro Office zag het potentieel van de ruimtes en schakelde op hun beurt een architect in.

10 maart 2021

Een opgeruimd bureau: een must of niet?

Een opgeruimd bureau of ‘clean desk’. Het woord is een tijdje bijzonder ‘in’ geweest. Sommige...

26 januari 2021

De kantoortrends voor 2021

Het jaar 2021 dient zich aan als een spannend jaar. Dé hamvraag is: “Wat met Covid19? Krijgen we onze vrijheid...

24 november 2020

Thuiskantoor inrichten: heb ook thuis aandacht voor je rug

Thuiskantoor inrichten: heb ook thuis aandacht voor je rug

Hoe zo gezond en ergonomisch mogelijk thuiswerken tijdens de coronacrisis?

Nog langer thuiswerken: ergonomische bureaustoel wordt onontbeerlijk

Dankzij de Axia Focus ergonomische stoel voel ik me veel beter

Wat kan je zelf doen om je werkplek stressvrij in te richten?

Het nieuwe bureauwerken: zitten, staan én bewegen

Een landschapskantoor: een goed of slecht idee?

21 mei 2020

Moe of pijn door bureauwerk: hoe vermijd je kantoorkwaaltjes?

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x