Thuiskantoor inrichten: heb ook thuis aandacht voor je rug

24 november 2020

De tweede lockdown zorgt opnieuw voor een massa thuiswerkers die hun woonkamer of hun logeerkamer moeten inrichten als tijdelijke of zelfs permanente kantoorruimte. Dat heeft zo z’n voordelen, denk maar aan de flinke winst van kwaliteitstijd die je thuis met je partner of je gezin kan doorbrengen in plaats van in de wagen te zitten. Maar er schuilen ook addertjes onder het gras. Immers, niet iedereen heeft thuis dezelfde ergonomische kantoormeubelen als op het werk. En toch zou dat moeten, want anders dreigt deze situatie een aanslag te worden op jouw gezondheid – en meer specifiek op jouw rug.

Ergonomisch kantoormeubilair ook bij jou thuis

Ergonomisch aanpasbare bureaustoelen en tafels zijn namelijk ontzettend belangrijk om gezond thuis te kunnen werken. We begrijpen dat een volledig ergonomisch kantoor bij jou thuis inrichten misschien net een investeringsstap te ver blijkt voor jouw werkgever of voor jezelf, maar enkel een ergonomische stoel kopen is dat niet. Het is een must! Waarom, dat leggen we in deze blog uit.

Wat is een ergonomische bureaustoel?

Een ergonomische bureaustoel is een stoel die volledig aanpasbaar is aan het lichaam van degene die er op zit. Maar wat betekent dat, volledig aanpasbaar? 

1. De hoogte van een ergonomische bureaustoel

Het is belangrijk dat de stoel precies zo hoog staat dat je knieën een hoek van 90° vormen en dat je voeten plat op de vloer kunnen staan. Is dat niét het geval dan zit je te laag of te hoog. Wat gebeurt er dan?

Als je te laag zit, worden je darmen bij elkaar geperst. Het gevolg kunnen darmstoornissen en een verstoorde spijsvertering zijn. 

Als je te hoog zit, ga je geneigd zijn de voet van je stoel als voetensteun te gebruiken en zal je lichaam een voortdurende worsteling voeren om zich op de stoel te handhaven met tal van klachten tot gevolg.

2. Het zitvlak van een ergonomische bureaustoel

Naargelang je bovenbeenlengte stel je de zitting in door deze naar voor of naar achter te schuiven, het ideale is als je tussen je knieholte en het begin van de zitting 2 tot maximum 3 vingers kan houden. Belangrijk is hier, en altijd als je zit, dat je met je “broeksriem” de rugleuning raakt en ondersteuning voelt van de rugleuning.

3. Armleuningen van een ergonomische bureaustoel

Je ellebogen en onderarmen moeten op de armsteunen rusten en je onderarmen moeten een hoek van 90° vormen met je bovenarmen. Anders zit je verkrampt en belast je je rug teveel. Nu staan je armsteunen op ergonomische hoogte en moet je je bureaublad hoogte aanpassen zodat je bureaublad het verlengstuk wordt van je stoel. 

4. Hoogte van de ruggensteun van een ergonomische bureaustoel

Je ruggensteun moet voldoende steun bieden aan je onderrug zodanig dat je gesteund recht kan zitten. Als dat niet is, dan buig je voorover en creëer je spanning. Dit willen we te allen tijde vermijden.

5. Hoofdsteun van een ergonomische bureaustoel

De aanwezigheid en juiste instelling van een hoofdsteun is vooral belangrijk voor mensen die in controleruimtes werken. Zij moeten voortdurend naar een hoger geplaatst scherm kijken. Maar bij telewerken hoort tegenwoordig ook het houden van veel videocalls en dan is een goede hoofdsteun belangrijk zodat je je rug en nek een beetje rust kan gunnen als je wat achterover leunt.

6. Tegengewicht van een ergonomische bureaustoel

Bij dat achterover leunen is het tegengewicht dat de rugleuning biedt ook belangrijk. Dat moet zo ingesteld zijn dat het je mogelijk maakt om constant controle uit te oefen op je stoel. Je mag niet naar achteren vállen of vooruit geduwd worden. Je stoel past zich aan aan jouw bewegingen en niet andersom.

Thuissituatie nog erger dan op kantoor?

Studies op kantoren leren dat er nog héél veel mensen zijn die een foute houding aannemen aan hun bureau, te wijten aan onwetendheid én aan slechte stoelen. Meestal staat de armleuning te hoog of zit men te laag. Een rugleuning die niet meebeweegt en je tot stilzitten dwingt zorgt voor veel spanning die we ten allen tijde willen vermijden. Op vlak van thuiswerken zijn er nog geen betrouwbare studies, maar het mag gevreesd worden dat de situatie daar erger is dan op kantoor. 

Waarom investeren in een goede bureaustoel?

De dag dat je beslist om in een ergonomische bureaustoel te investeren, is de dag dat je beslist om in jezelf te investeren. Het lijkt een heus bedrag maar op lange termijn beloven we dat het slechts 1 koffie per dag was. Onze ergonomische bureaustoelen zijn niet alleen naar eigen smaak samen te stellen maar zijn ook duurzaam en gaan daarom lang mee. Bij Synpro Office kan je al vanaf 365 euro excl. BTW een ergonomische stoel aan je keukentafel schuiven. Onder het motto ontspannend en beweeglijk werken gaan klachten verdwijnen of worden ze vermeden.

Conclusie: aandacht voor de gezondheid van thuiswerkers

Als je met jezelf of je werknemers inzit, dan zorg je dat ze op kantoor maar ook thuis kunnen beschikken over een degelijke, ergonomische bureaustoel. Zo’n stoel wordt bij voorkeur geleverd én ingesteld door een vakman die kennis heeft van en ervaring met het op maat van de werknemer afstellen van ergonomische stoelen. Zo’n specialisten heb je bij Synpro Technics. Wij helpen je graag met op advies op maat.

Vitale medewerkers vragen om een fijne werkplek

Synpro Office staat al sinds jaren bekend als leverancier van ergonomisch kantoormeubilair en kantooroplossingen. Maar wij zijn meer dan dat. Wij profileren ons als een kenniscentrum waar iedereen terecht kan met vragen over hoe je een ideale kantooromgeving kan creëren en hoe je dat kantoor kan omvormen tot een plek jouw medewerkers zich goed voelen.

Geslaagd nieuw kantoor Evodis dankzij samenwerking architect

Bij een nieuw kantoor horen natuurlijk nieuwe meubels. Zo kwam Evodis, leverancier van producten in de domeinen van elektriciteit en telecom, aankloppen bij Synpro Office om hen te helpen met de inrichting. Synpro Office zag het potentieel van de ruimtes en schakelde op hun beurt een architect in.

10 maart 2021

Een opgeruimd bureau: een must of niet?

Een opgeruimd bureau of ‘clean desk’. Het woord is een tijdje bijzonder ‘in’ geweest. Sommige...

26 januari 2021

De kantoortrends voor 2021

Het jaar 2021 dient zich aan als een spannend jaar. Dé hamvraag is: “Wat met Covid19? Krijgen we onze vrijheid...

Hoe zo gezond en ergonomisch mogelijk thuiswerken tijdens de coronacrisis?

Nog langer thuiswerken: ergonomische bureaustoel wordt onontbeerlijk

Dankzij de Axia Focus ergonomische stoel voel ik me veel beter

Wat kan je zelf doen om je werkplek stressvrij in te richten?

Hoe richt je een ergonomische bureau in?

Het nieuwe bureauwerken: zitten, staan én bewegen

Een landschapskantoor: een goed of slecht idee?

21 mei 2020

Moe of pijn door bureauwerk: hoe vermijd je kantoorkwaaltjes?

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x